
Kahve Ağacı
Kahve hakkında en az bilinen gerçeklerden biri de, kahvenin aslında bir meyve çekirdeğinden üretildiğidir. Kırmızı renkte ve alıç benzeri bir meyve olan kahve meyvesi, ağaç üzerinde yetişir.
Kavrulmuş kahve çekirdeklerini hepimiz ilk görüşte tanıyabiliriz. Ancak yeşil ve parlak yaprakları, kırmızı meyveleri ve beyaz çiçekleri ile kahve ağacını tanımak sandığınızdan daha zor olabilir. Sürekli meyve veren ağaçlarda aynı anda olgun meyveler ile çiçekleri bir arada görmek mümkündür.
Kahve Ağacı Nedir?
Modern yaşamın en sevilen içeceklerinden biri olan kahve, kahve meyvesinin çekirdeklerinden üretilir. Alıca benzer bir meyve olan kahve meyvesi, coffea bitki ailesinden olan ağaçların üzerinde yetişir. 25 ila 100 arasında farklı türde kahve ağacı olduğu düşünülür.
Günümüzde ticari amaçla üretilen çekirdekler, iki farklı tür ağaçtan elde edilir. Ticari üretimin yaklaşık %70’ini Coffea Arabica çekirdekleri oluşturur. Kahve üretiminde kullanılan diğer tür olan Coffea Canephore’ya kıyaslandığında daha düz ve uzun çekirdekleri bulunan Arabica, kafein açısından daha düşük değerlere sahiptir.
Denizden 600 ila 1800 metre yükseklikte ve dik yamaçlarda yetişen Arabica meyveleri, dünyanın en pahalı çekirdeklerini oluşturur. Bu çekirdeklerin daha pahalı olmalarının sebebi, yetiştirilmesindeki ve toplanmasındaki zorluklardır. Ayrıca Arabica ağaçları, Canephora’ya kıyasla daha kolay hastalanabilir ve özel bakım uygulanması gerekir.
Kahve Ağacının Kökeni
Arabica ağaçlarının kökeni, Etiyopya’da keşfedilen orijinal kahve ağaçlarına dayanır. Orta içimde aromalı olmaları sebebi ile dünyanın en sık kullanılan çekirdeklerini üretir.
Daha yuvarlak ve küçük çekirdekli meyveler veren Canephora ağacından edinilen çekirdeklere Robusta adı verilir. Karışım kahvelerde ve hazır ürünlerde kullanılan Robusta çekirdekleri, daha alçak kesimlerde üretilmeye de müsaittir. Daha sağlıklı bir ağaçtan elde edilmesi ve daha kolay yetiştirilebilmesi nedeni ile Arabica’ya kıyasla daha ucuz olan Robusta çekirdekleri, tüketimin yaklaşık %30’unu oluşturur.
Kahve Ağacından Fincana Yolculuk
Bir kahve çekirdeğinin satışa sunulabilecek hale gelmesi, onlarca farklı işlemden sonra mümkündür. Her bir çekirdek için verilen emeği gelin birlikte inceleyelim.
Bir adet kahve çekirdeği elde etmek için öncelikle kahve ağacı dikilmesi gereklidir. Ağaçların yetiştirildikleri bölge ve hava koşulları, yapılması gereken işlemleri etkiler. Ancak daha önce evde bitki beslemiş herkesin bileceği gibi, ağaç yetiştirmek oldukça zahmetli bir iştir. Arabica ağaçlarının kolay hastalanan ağaçlar olmasından dolayı aşılanmaları ve korunmaları gerekir.
Çekirdeğin ve doğal olarak kahvenin kalitesine doğrudan etki eden yetiştirme yöntemleri, ağacın sağlıklı şekilde büyümesini sağlarken mümkün olduğunca az kimyasal kullanılmasını amaçlar.
Kahve Ağacı Hakkında İlginç Bilgiler
Kahve ağaçları 6 metreye kadar uzayabilir, ancak genellikle boyları 3 metre civarındadır. Deniz seviyesinden 600 ila 1800 metre yükseklikte yetişen Arabica ağaçlarının meyvelerini toplamak, özellikle dik ve yamaçlı bölgelerde oldukça zordur.
Meyvelerin doğru zamanda toplanması da kahvenin kalitesini etkileyen bir diğer faktördür. Meyve tam olgunken toplanmalı, dalda uzun süre bekletilmemelidir. Sürekli meyve veren kahve ağaçları, diğer meyve ağaçlarından farklı olarak aynı anda çiğ ve olgun meyvelere sahip olabilir. Bu nedenle seçme ve toplama işleminin elle yapılması gerekir. Kahve meyveleri, dalda tek tek incelenir ve yeteri kadar olgunlaşanlar toplanır.


No Comments